Uudet sivut, vanha yhdistys

Blogit,Sanna Mäkinen

Minulla on Naisyhdistyksen puheenjohtajana kunnia aloittaa uusittujen nettisivujen myötä yhdistyksen historian ensimmäinen blogi. Voi olla, että vanhana (120 vuotta) hämäläisenä yhdistyksenä emme ole seuranneet tässä suhteessa aikaa kovin joutuisasti, mutta tiedätte kyllä sanonnan myöhäisestä paremmuudesta. 

Vietimme tänä syksynä juhlavuotta. Olemme aloittaneet toiminnan Työväenyhdistyksen naisosastona vuonna 1900, joten taipaleen mitta on kohtuullisen pitkä. Sen varrelle on mahtunut sotia ja niiden tuomaa pelkoa sekä puutetta ja toisaalta hyvinvointivaltion nousu sekä ankarat tuulet sen nostamisen ja ylläpitämisen tiellä. Naisina olemme suorastaan jääräpäisesti puolustaneet koko yhdistyksen historian ajan yhteiskunnassa heikomman etua. Joskus se on ollut naisen, toisinaan lapsen, pienituloisen, sairastuneen tai toimintakyvyltään heikentyneen. 

Tänään tästä ajattelusta käytetty termi on positiivinen diskriminaatio. Toisia näyttää edelleen häiritsevän ajatus siitä, että lähtötilanteeltaan heikompaa tulee erityisesti tukea. Meistä ei taas ole vaikea ymmärtää, että vammaiselle ihmiselle rakennettu esteetön kaupunkiympäristö palvelee kaikkia tai että kouluun laitettu oppilashuollon resurssi tulee kohdentaa erityisesti tarvitseville. 

120 vuotta sitten Sanna Marinin kaltainen pääministeri olisi ollut lähinnä haavekuva. Nyt naiset ovat päättävissä asemissa ja meidät tunnistetaan johtajina, vaikka vielä ajoittain erilaisilla ”rintaviittauksilla” muistutetaankin sukupuolesta. Niille minä viittaan kintaalla. En ala anteeksipyytelemään empatiaa, joka on kuulemma johtamisessakin uusi musta – ja puen päälle jakkutakin vaikka väärin päin, jos siltä tuntuu.   

Ensi vuonna käydään jälleen kuntavaaleja. Jos tuntuu siltä, että heikommankin etu kiinnostaa, olet tervetullut osallistumaan työhön paremman maailman puolesta. Tervetuloa Naisyhdistykseen!

Sanna Mäkinen, puheenjohtaja