Terveisiä kaarisulkutilasta

Blogit,Virpi Sorsa

Kuuntelin eilen viime viikon politiikka radion puheet päreiksi ohjelmaa hiihtäessäni perhelenkkiä työpäivän päätyttyä. Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen keskustelivat kuntavaalien siirtymisen ja pyöröovikohun lisäksi parhaillaan meneillään olevasta sulkutilasta. Sulkutila oli valittu edellisessä ohjelmassa päivän politiikan sanaksi, mutta Vesa ja Tapio tuumivat keskustelun jääneen asiasta kesken. He pohtivat mitä tämä sulkutila oikeastaan tarkoittaa.

Hallituksen julistamaa sulkutilaa voi nimittäin tarkastella useasta eri näkökulmasta. Ravintolayrittäjien näkökulmasta kyseessä on elinkeinon harjoittamista rajoittava todellinen sulkutila. Yläkoululaisille kyseessä on yläkoulujen ja harrastusten sulkutila. Mutta meille muille tämä sulkutila on enemmän ja vähemmän samankaltainen tila, kuin ennen sulkutilaa. Suurin osa meistä on vähentänyt sosiaalisia kontakteja maaliskuusta 2020 saakka, joten nykyinen kehotus nauttia oman perheen seurasta nämä kolme viikkoa ei juurikaan muuta nykyarkeamme.

Dosentti Vesa Heikkinen pohtikin, voisiko nykyistä sulkutilaa tarkastella kielentutkimuksen näkökulmasta. Kielessähän meillä on käytössä ainakin kaari-, haka-, aalto- ja kulmasulkeet. Tavallisia kaarisulkeita käytetään osoittamassa lisähuomautusta tai täsmennystä tai joskus vaihtoehtoa. Eli sulkutilassa tätä voisi havainnollistaa seuraavalla tavalla: kokoontuminen (yli 6 henkilöä) on kiellettyä. Dosentti Heikkisen mukaan, emme vielä ole ottaneet tässä sulkutilassa käyttöön haka-, aalto- tai kulmasulkeita, jotka olisivatkin sitten vielä voimakkaampia sulkutilan määrittelemisen sulkeismetaforia.

Mietin, että Heikkisen kaarisulkeismetafora itseasiassa kertoo mielle tärkeän viestin koronapandemiasta. Liian moni ihminen on joutunut altistumaan koronalle sen vuoksi, että he eivät ole kyenneet tai halunneet noudattaa koronarajoituksia. Sosioekonomisesti haavoittuvammassa asemassa olevat manuaalista työtä tekevät ja ahtaasti asuvat eivät ole välttämättä kyenneet rajoittamaan sosiaalisia kontakteja. Toisaalta taas osa on toiminut vastuuttomasti ja laittanut omat tarpeensa etusijalle esimerkiksi menemällä baariin tai järjestämällä yksityisiä bileitä, joissa virus on altistanut useita ihmisiä. Tästä syystä sulkutilaa ollaan täsmentämässä.

Tänään eräs lääkäri sanoi toimittajan haastattelussa kuitenkin tärkeän asian. Pakko ja rangaistus on yhteiskunnassamme aina huonoin vaihtoehto ongelmien ratkaisuun. Olen hänen kanssaan samaa mieltä siitä, että parempi olisi, jos jaksaisimme vielä muutaman viikon pinnistää ja rajata sosiaalisia kontaktejamme siihen asti, kunnes saamme rokotuksilla suojattua terveytemme. Meillä kaikilla on oikeus terveyteen sekä velvollisuus myös suojella itseämme ja toisiamme tässä pandemiassa.

22.3.2021

Virpi Sorsa